Kauneus on katsojan silmässä

KauneusKauneus on katsojan silmässä, on joku joskus muinoin väittänyt, onko asia näin? Onko olemassa erilaista kauneutta? Mitä kauneus oikein on? Onko se vain jokaisen oma käsitys jostain asiasta, mikä näyttää miellyttävältä? Erilaisia kauneuskäsitteitä on loputon määrä ja erot ovat näissäkin hyvin suuret ihmisten välillä. Onko olemassa absoluuttista kauneutta? Mikä tekee esimerkiksi jostain vaatteesta niin erityisen kauniin?

Joku voi pitää yksinkertaista kaksiväristä maalausta kauniina, kun taas joku ei saa siitä irti yhtään mitään. Sama pätee vaikkapa sinivalkoiseen t-paitaan, toinen tykkää ja toinen ei pysty sietämään, mistä tämä johtuu? Suomessa, Euroopassa ja Amerikassa ihmiset pitävät rusketusta kauniina kuin taas Aasiassa se menee juuri päinvastoin, mitä vaaleampi sen kauniimpi. Suomessa ruskea ihon väri ilmaisee yleensä terveyttä ja viehättävyyttä, kun taas Aasiassa ruskea ihon väri kertoo vähävaraisuudesta. Tämä juontaa juurensa siltä ajalta kuin varakkaiden ei tarvinnut tehdä töitä riisipelloilla, eivätkä he ruskettuneet, kun taas puolestaan köyhät paiskivat päivät pitkät töitä riisipelloilla sekä ulkona ja ruskettuivat aivan pavun värisiksi. Tässä siis yksi esimerkki kuinka eri puolella maailmaa ihmiset pitävät täysin päinvastaisia asioita kauniina. Absoluuttista kauneutta ei varmaankaan ole olemassa, mutta kuitenkin suurin osa ihmisistä pitää samoja asioita kauniina varsinkin kun puhutaan ihmisen ulkonäöstä. Jos ottaa vertailuun vaikka ruskettuneen treenatun ja kurvikkaan surffaritytön ja vitivalkoisen ylipainoisen naisen tyylittömässä kukkamekossa niin varmasti suurin osa pitää surffarityttöä viehättävämpänä.

Mutta eri asia on sitten vaikkapa vaatteiden kanssa, niissä kun eriäviä mielipiteitä löytyy rutkasti, mutta usein tässäkin vaikuttaa minkä näköinen malli on pukenut vaatteet ylleen. Mikä sitten vaikuttaa esimerkiksi jonkin tietyn vaatekappaleen ostopäätökseen, onko tässä kyse kauneudesta? Yleensä se on niin, että väri on yksi todella voimakas tekijä mikä antaa yleiskuvan vaatteesta heti ja yleensä jo tässä vaiheessa syntyy ostopäätös, mikäli vaate istuu päälle. Jos väri ei miellytä ei varmasti miellytä koko vaatekaan. Tämän jälkeen vasta pystytään katsomaan yksityiskohtia ja sinetöivät yleensä kaupan.

Kauneus on siis jotain mikä on hyvin vaikea määritellä, siihen vaikuttaa mielipide, ikä, sukupuoli ja se missä päin maailmaa asut. Jokaisen henkilökohtainen kauneusihanne on varmasti saanut ainakin jotain vaikutteita suoraan medialta. Mallit ovat anorektisen laihoja ja tyylit nykyään mitä ihmeellisimpiä, näitä seuraavat usein varsinkin teinit ja nuoret aikuiset. Kauneusihanne myös muovautuu elämän aikana paljon, nuorena pidät jotain asiaa kauniina kun taas iän tullen, ei se välttämättä enää miellytä. On siis monenlaista kauneutta, mutta myös asioita, joita lähes kaikki pitävät kauniina.

Leave a Reply