Mitä muotitietoisuus ja tyyli on?

muotitietoinenOletko mielestäsi muotitietoinen? Mitä yleensäkään tämä ns. muotitietoisuus edes tarkoittaa? Onko se juuri sitä, että pukeutuu aina viimeisimmän muotityylin mukaan ja käyttää timanteilla koristeltua iPhonea?  Tämä on varmaan se yleiskuva mitä monilla tulee mieleen kun otetaan puheeksi sana muoti ja luultavasti varsinkin niillä, jotka eivät juuri siitä piittaa. Monessa tämä herättää varmasti heti erilaisia fiiliksiä ja tunteita, mutta pysy toki mukana jos tämä aihe vähänkään hetkauttaa.  Saattaa se myös herättää negatiivisia ajatuksia, sillä kaikilla ei ole aikaa päivittää, seurata ja pysyä mukana uusissa muotivillityksissä. Mutta kuka edes määrää mitä muoti on? Missä menee se raja, eikö kaikki periaatteessa ole ainakin jonkin asteista muotia? Nämä ovat kiperiä kysymyksiä, joten aloitetaan tämä blogi siis pohtimalla näitä ja käymällä läpi hieman muotiin liittyviä asioita.

Muotiahan on monenlaista, niin montaa eri tyyliä kuin vain kuvitella saattaa. Voit edustaa eri tyylejä, kuten gootti-, hevi-, punk-, vintage-, psychobilly- sekä lolitatyylejä ja niin edelleen. Sitten näille kaikille on tietysti varmasti vielä olemassa useita eri alalajeja, joten voisi sanoa, että vain taivas on rajana mitä muotiin ja tyylisuuntauksiin tulee. Muoti ja tyyli vaihtelevat myös selvästi iän mukaan, nuoret pukeutuvat erilailla kuin aikuiset ja vanhemmat ihmiset mikä nyt on päivän selvää. Mielipiteet muuttuvat hyvin vahvasti iän mukana myös pukeutumisen ja tyylin suhteen. Muoti ja tyylit ovat erilaisia Pariisissa tai New Yorkissa kuin taas Tokiossa tai Rio De Janeirossa. Myös sukupuoli vaikuttaa vahvasti, yleinen kuva on, että muotiin liittyvät jutut olisivat pelkkiä tyttöjen juttuja ja onhan se osittain totta, muotiblogien pitäjistä on kuitenkin valtaosa naisia. Mutta kyllä sitä on miehiäkin, jotka pitävät blogeja ja pysyvät ajan tasalla kaikissa uusissa villityksissä mitä muotiin ja tyyleihin tulee.

Missä sitten menee se raja kun tyyli muuttuu toiseen ja kuka sen määrittää? Erot ovat usein niin mitättömiä, että voiko joku todella tietää mikä on kunkin tyylisuuntauksen alalaji? Ilmeisesti voi, mutta maallikon silmin tämä on liki mahdotonta huomata. Jos joku kulkee kravatti kaulassa väärinpäin, niin se kyllä taatusti huomataan. Mutta sitten taas, kun mennään yksityiskohtiin ja vaikkapa kangastyyleihin tai vielä syvemmälle, niin on mahdotonta sanoa mikä tyylisuuntaus on kyseessä ellei ole asiantuntija. Vaatemuotien lisäksi on olemassa erilaiset hiustyylit ja kampausmuoti sekä käytännössä mikä tahansa voi olla “muotia”, sillä mitään rajaa tässä ei ole.

Leave a Reply